2010. április 21., szerda

A Polgári Élet interjút közöl a MPP elnökkel

Elnök úr, milyen gondolatokkal indul a gyergyószentmiklósi újabb Országos Tanács munkálataira?
- Egyetlen tétje a MPP kongresszusnak abban áll, hogy a párt legfelsőbb döntéshozó testületének el kell döntenie egyszer s mindörökre, mert ez mindannyiunk számára kötelező érvényű üzenet, vagy irányvonal – a MPP épít-e, erősít-e szervezeti önállóságát az elkövetkező időszakban, avagy valamiféle külön alkunak, más politikai alakulatoknak, csoportosulásoknak rendeli alá saját érdekeit, mozgásterét?
Mi a véleménye a tavalyi kongresszussal kapcsolatos bírósági döntésről, megérkezett-e Bukarestből az indoklás?
- Nem tudok arról, hogy megérkezett volna, de ennek a döntésnek azért másodlagos a jelentősége, mert barátaink bukaresti közbelépése olyan aktus, amely gyakorlatilag jogi álcába öltöztetett politikai lépés. Ez a kérdés az interjú első mondataihoz vezet vissza, vagyis hogy a MPP egy önálló, erős szervezet kíván-e lenni vagy alárendeljük más csoportosulások érdekeinek. Másképp nem látom értelmét, hogy miért volt fontos a nagyváradi kilenc személynek perelnie Bukarestben.
Mi a véleménye a médiában kezdett ellen kampányról, például a Tőkés András Önhöz íintézett nyílt leveléről?
- Tőkés András a MPP életében sajnos a múlté. Ő kiiratkozott a párt életéből, az EMNT érdekeinek rendelte el a saját politikai jövőjét, most ott tevékenykedik, amihez sok sikert kívánok. Nyilatkozatait „EMNT-köntösben” írta, a MPP pedig önálló pártként kíván megerősödni és ennek jegyében kell Gyergyószentmiklóson olyan döntéseket hoznunk, amely mindenki számára olyan kötelező érvényű, mint egy alkotmány vagy megmásíthatatlan mint egy axióma. Mondhatnám úgy is, hogy a szervezet tízparancsolatának legfőbb parancsát kell megfogalmaznunk, azaz, hogy a MPP önálló politikai szervezet, amelynek célja a polgári-keresztény-nemzeti értékrend és az erdélyi magyarság politikai alternatívájának képviselete. Én azt gondolom, hogy ha valaki ettől a céltól bármilyen irányba eltér, az a Polgári Párt ellen dolgozik és valaki mások érdekei szerint cselekszik. Ha Tőkés András valamilyen más gondolkodásmódot képvisel, erre neki joga van, de az MPP keretein kívül.
Nagyon RMDSZ -s „sugallatú” a kelemen Attila felvetése, miszerint Szász Jenő csak a JOBBIK Magyarországért Párttal szövetkezhet…
- Erre mondják, hogy „bolond likból, bolond szél fúj” , egyébként a magyarországi kampány hatással van a határon túli szervezetek életére is. Az RMDSZ-nek szűk a mozgástere, mert mondhatjuk, hogy akár két-három mandátumra is berendezkedhetik a FIDESZ Magyarországon, és ez sok idő a politikában. Az RMDSZ-nek nincs más lehetősége, minthogy becsmérelje az egyetlen komoly vetélytársát, a MPP-t. Egyébbként az RMDSZ állandó helyezkedését mindenki ismeri, de tudniuk kell, hogy balkáni politizálás nem fér bele a magyar politikai kulturába. Azzal nem lehet sikert elérni, mint például 2002-ben az MSZP-nek szurkolnak, Medgyessy Péternek legelsőként gratulálnak, s most a FIDESZ leghűségesebb szövetségeseként tetszelegnek. Ez a magatartás, köpönyegforgatás Bukarestben eladható, Budapesten kevésbé.
Mit várhat a MPP a magyarországi választások eredményétől?
- Magasztosabb célokat várok, mint arról elmélkedni most, hogy mi lesz a feladata az MPP-nek. Én azt várom, hogy a FIDESZ-kormánnyal lehetőség nyíljon a nemzeti integráció programjának megvalósítására. A NATO-hoz való csatlakozás előtt azzal hitegettek, hogy jobb lesz az életünk, s az EU-s integráció meghozza a teljes jólétet a magyarságnak. Kiderült, hogy mindkét esetben „híja van a dolognak”. Szükség van a nemzeti integrációjára, hogy együttesen tudjunk gondolkodni arról a programról, annak végrehajtásáról, amely a Kárpát-medencét nemcsak kulturális, hanem gazdaságilag is egységes térként fogalmazza meg. Ebben a Magyar Polgári Párt szövetségesként a FIDESZ Magyar Polgári Szövetség munkatársa lesz. Fülöp D.Dénes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése